Att göra parodi på kungen

Texten nedan är skriven av en utav våra bloggare, Evelin

Jag kan kritisera kungen och statsministern om jag vill. På tv sänds program som härmar och förlöjligar framträdande personer i Sverige, t.ex. i programmet ”Hey Baberiba” (2005-2007).  En del skulle tycka att det är respektlöst och stötande, i Sverige är det en del av vår självklara rättighet.

Jag kan fritt uttrycka min politiska åsikt även om jag många gånger låter bli, för att vår kultur duckar för den typen av konflikter. Här råder yttrandefrihet, vilket innebär att man har rätt att fritt uttrycka sin åsikt så länge den inte kränker, diskriminerar, skadar eller hotar någon. Ibland är gränsen hårfin.

Friheten innebär ett stort ansvar att vi använder oss av rättigheten på ett bra sätt. För att förändra och för att kunna lyfta fram den vanliga människans åsikt. Många använder sig inte av rättigheten, tyvärr. Men väljer att missbruka rättigheten genom att t.ex. förtala, mobba eller kränka människor i t.ex. sociala medier. Ord som kan skada och göra ont. Människor som inte behöver stå till svars för sina ord och handlingar, dolda bakom tangentbordet. Ord som aldrig skulle yttrats ansikte mot ansikte.

De allra flesta svenskar har en åsikt om det mesta, men få står för åsikten när vi möter den vi kritiserar. Vi håller våra politiska åsikter för oss själva, för det mesta i ett gott syfte, men lika ofta för att vi är konflikträdda.

I många länder är yttrandefriheten inte lika självklar, just nu är t.ex. mer än 12 miljoner människor på flykt från sina hem i Syrien enligt UNHCR. I jakten på en demokrati och i flykten från förtryck och hot om våld missar hälften av alla Syriens barn sin skolgång. De kommer kanske aldrig hitta sin demokratiska röst även om samhället till slut gör det. Ord är makt. Ord innebär också skyldigheter. Att stå upp för människans rätt till skola, möjligheten att få uttrycka sin fria åsikt och rätten till ett liv utan hot om våld.

/Evelin

Läs mer om yttrandefrihet här:

http://www.manskligarattigheter.se/sv/de-manskliga-rattigheterna/vilka-rattigheter-finns-det/yttrandefrihet

Kolla in programmet ”Hey Baberiba” här:

http://www.tv4.se/hey-baberiba

Läs mer om kriget i Syrien här:

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1646&artikel=6114193

https://sverigeforunhcr.se/blogg/17-fakta-om-kriget-i-syrien-som-du-borde-kanna-till

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *