Vårt första Integrera Mera- barn

Sofias egna berättelse:

Min lillasyster har fått barn!

Ja så är det, men det som skiljer det åt från andra lillasyster som fått barn är att min lillasyster är från Irak och vi har bara känt varann i 5 veckor.

Jag kan inte med ord beskriva känslorna kring gårdagen. Men jag ska göra ett försök. I slutet av december kom jag i kontakt med en tjej ifrån Irak och hennes man. Hon hade då bott i Sverige i 1,5 månader. Hon var nu gravid i 9:e månaden, så jag hjälpte henne komma i kontakt med mödravården.

Jag har sedan dess reflekterat kring det jag upplever: ett bristande system i Sverige rörande rutinerna kring att de nyanlända gravida fångas upp och ges möjligheten till mödravård i Sverige. Jag vet inte vems ansvar det är att informationen når fram, men saken är säker i alla fall att resultatet av detta troligtvis ger svårigheter för både kvinnan och berörd personal på förlossningen. Om ingen bakgrundsfakta om kvinnan går att få tag i och kvinnan kanske inte heller kan göra sig förstådd uppstår en otrygg situation samt risker för patientsäkerheten.

Men idag är ingen gladare än jag och paret att det denna gång blev jag som fick lotsa dem rätt.

Vår vänskap slutade inte där. Det blev början till något som berör mig djupt; en kravlös, innerlig vänskapsrelation trots brist på kommunikationsmöjligheter. Successivt har vänskapen snabbt växt sig starkare, och idag väljer jag att se henne som en lillasyster.

Igår föddes en ny människa: underverket Linda Sofia, och hennes första möte med världen fick jag bevittna. I förlossningsrummet var det fullt av irakiska, svenska och palestinska känslostormar i en makalös kombination. Glädje, rädsla och tårar. Precis det som hör till en förlossning. Tack Lindas mamma och pappa att ni ville ha mig hos er och dela detta med mig. Soha denna fina människa var också liksom jag med under alla dessa timmar. Att vi fick kunna ge lillasyster och mannen vid hennes sida, möjlighet till tolkning på sitt språk under hela förlossningen kändes fantastiskt men även som en rättighet alla nyanlända borde få. I ett drömsamhälle. Min tacksamhet är stor till Birgitta, min jobbarkompis, som av en tillfällighet ändå vaknat 4 denna morgon och kunde tänka sig att jobba istället för mig. Jag vet inte hur jag ska kunna tacka henne.

Linda har under sitt liv i magen passerat 9 länder på resan till Sverige. Hon är även en av många som färdats över Medelhavet på flotte, men tack o lov blivit hjälpt av polisen ute på havet.

Välkommen till världen och Sverige Linda Sofia och jag känner mig djupt hedrad att dina föräldrar döpt dig efter mig!

Kärlek

IntegreraMera / Sofia “Fia”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *