Vi vill leka och gå i skolan

Idag var jag på ett boende där barnfamiljer från bl. a. Syrien och Afghanistan har bott i cirka 2 månader. Samtliga klagade på att de var sysslolösa: ” Vi vill göra något! Vi vill lära oss svenska….

Hjärtskärande var att se den miljö barnen lekte i. Allt var väldigt smutsigt och det fanns inte en enda leksak. Diana, 10 år, från Ukraina, förklarade för mig att det enda hon önskar sig är att gå i skolan och lära sig svenska: “Jag gillar att plugga och hade bra betyg i mitt hemland… Snälla, kan jag få gå i skolan?”

En gravid kvinna visade mig en kallelse till provtagning på vårdcentral.  “Jag vet inte vart vårdcentralen ligger och jag har inga pengar till bussen… Vi vet ingenting!”

Dessa människor har nu levt i cirka 2 månader i ovisshet i en gammal bilhall, ingen som bryr sig om dem. Hjälpa oss göra deras vardag någorlunda dräglig!

Ett sätt att hjälpa är att skänka leksaker, barnböcker och – mattor till en lekhörna.

Har du förslag på lokal för insamling i Jönköping, hör gärna av dig till oss!

14 Comments

 1. Hanna Almlöf

  Hej
  Hittade just denna sajt via en delning på Facebook. Jag har begagnade babykläder och lite babyleksaker att dela med mig av. Vet du någon som just fått barn eller snart ska få som önskar detta? Mest flickkläder, men också blandat.

  Hur går jag till väga för att ge?

  Tack för svar

  Reply
 2. Sofia Joakimson

  Jag vill gärna hjälpa till på något sätt, men vet inte riktigt hur. Har tidigare lämnat kläder hos Röda korset (Klostergatan 3) till ett boende på Tokeryds Herrgård. Kanske kan de hjälpa till igen. /Sofia

  Reply
  • Mariana Morosanu

   Hej Sofia,

   Vi tar tacksamt emot all hjälp. Vi har stängt freeshopen på Tokeryd och vi har satsat på att istället dra igång olika aktiviteter som svenskundervisning, språkcafé…
   Personalen på boendet i den gamla bilhallen behöver all hjälp de kan få. Skulle du vilja vara med på språkcafé eller liknande, hör gärna av dig.

   Varma hälsningar
   Mariana

   Reply
  • Mariana Morosanu

   Hej Veronica,

   Det ligger i Jönköping, Herkulesvägen. Jag har ställt frågan till platschefen angående inlämning på boendet, men fick ännu inget svar. Avvaktar svar och återkommer. Tack snälla!

   Hälsningar
   Mariana

   Reply
  • Mariana Morosanu

   Hej Sanna,

   Det är leksaker, böcker och barnmattor. Vi försöker ordna med en lokal där vi kan ha insamlingen. Vi behöver även hjälp med att hitta lokal.
   Återkommer så fort jag vet mer. Tack snälla!

   Varma hälsningar
   Mariana

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *